TV aansluitingen

Vroeger had u een coax aansluiting (de antenne aansluiting), een scart aansluiting voor uw videorecorder of DVD speler en als u heel veel geluk had een componentingang (de rood / wit / gele stekkertjes om uw camera aan te sluiten). De televisies van tegenwoordig hebben echter nog veel meer aansluitingen en in dit artikel leggen we de belangrijkste uit.

tv-aansluitingen

HDMI

De belangrijkste aansluiting op uw nieuwe TV is HDMI, wat staat voor High Definition Multimedia Interface.
Dit is de moderne variant van de ouderwetse scartkabel en is de standaard voor HD TV en blu ray signalen.

Met een HDMI kabel wordt zowel beeld als geluid digitaal doorgegeven aan uw TV, dus zonder kwaliteitsverlies. Er zijn verschillende HDMI kabels te koop, zie het onderstaande overzicht.

HDMI logo's

Wanneer uw TV een refresh rate (zie ons artikel waarop letten bij aankoop van een nieuwe TV) van maximaal 100 hz heeft kunt u volstaan met een standaard HDMI kabel. Deze is geschikt voor full HD weergave.

Wanneer uw TV een hogere refresh rate heeft of wanneer u 3D films wilt kunnen kijken heeft u een high speed HDMI kabel nodig. Ook voor het aansluiten van een blu-ray speler wordt high speed HDMI aangeraden. Een high speed HDMI kabel is ook geschikt voor hogere resoluties dan Full HD, dus daarmee bent u meteen klaar voor de toekomst!

Zoals u ziet zijn zowel standaard HDMI kabels als high speed HDMI kabels ook te koop als ethernet uitvoering.
Dat betekent dat de HDMI kabel niet alleen beeld en geluidsignalen kan doorgeven, maar ook internet.
Dit heeft u alleen nodig als zowel uw TV als het aangesloten apparaat op internet kan worden aangesloten. Veel van dat soort apparaten zijn echter ook voorzien van WiFi en dan is deze kabel niet perse nodig (al is
een kabelverbinding vaak sneller en minder gevoelig voor storingen dan een draadloze verbinding als WiFi).

Internet aansluiting en Smart TV

Dat brengt ons meteen bij de volgende belangrijke aansluiting: de netwerkaansluiting. Hiermee kunt u uw televisie op internet aansluiten. Ook televisies zijn echter vaak voorzien van een WiFi verbinding waardoor zo’n aansluiting niet noodzakelijk is.

Steeds meer moderne TV’s zijn zogenaamde Smart TV’s. Dat wil zeggen dat u met uw televisie op internet kunt surfen zonder dat u daar een computer voor nodig heeft.

USB

Als uw TV ook een USB aansluiting heeft kunt u ook uw externe harde schijf, iPod of ander apparaat met USB aansluiting direct op uw televisie aansluiten. Ideaal om bijvoorbeeld foto’s direct op uw TV te bekijken. Sommige TV’s hebben zelfs een SD kaart slot waar u het geheugenkaartje van uw camera direct in kunt stoppen.

VGA

Wilt u juist wel een computer op uw TV aansluiten? Zorg dan dat uw televisie beschikt over een VGA aansluiting.

Hoofdtelefoonaansluiting en andere audio aansluitingen

Kijkt u graag een goede actiefilm? Dan zet u het volume natuurlijk graag zo hard mogelijk. Om ruzie met de buren te voorkomen is de hoofdtelefoonaansluiting erg handig.

Alle overige audio aansluitingen zijn eigenlijk overbodig als u HDMI gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>